Ekonomi

Türkiye’nin en güçlü silahı test ediliyor: 850 km’lik alanda test edilecek

Türkiye savunma sanayisinde kritik ataklar yapmaya devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki en güçlü silahlardan biri olarak bilinen HİSAR-U (Hendek) füzesinin bu hafta 850 kilometrelik bir alanda test edilmesi bekleniyor.

Karadeniz’de 850 kilometrelik bir alanda NAVTEX/NOTAM’ın duyurulmasının ardından gözler, test edilmesi beklenen HİSAR-U (SIPER) füzesine çevrildi.

Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki kritik ataklarından biri olan HİSAR-U (SIPER) sayesinde hava sınırları yerli ve milli imkanlarla üretilen teknolojilerle korunacak. ASELSAN ve ROKETSAN iş birliğiyle üretilen HİSAR-U (SIPER) füzesinin bu hafta Karadeniz’de test edilmesi bekleniyor.

KUVVET SİSTEMLERİ

HİSAR, Türkiye’nin karadan havaya füze savunma sistemlerinin genel adıdır. Kümede alçak irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-A ve HİSAR-A+, orta irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-O ve HİSAR-O+ ile uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alıyor. . Bu sistemler 2007 yılından itibaren Aselsan ve Roketsan öncülüğünde geliştirilmektedir.

Yüksek irtifa ve uzun menzilli hava savunma sistemi olan HİSAR-U’nun gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanıyor. siper füzesi; 100 km’den fazla menzile, çift darbeli motora, Aktif Radar Arayıcı (RF) bobine, Kızılötesi Görüntüleme Arayıcı (IIR) ile Terminal Güdüm kabiliyetine sahiptir.

Sistem, Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük muharebe gemisi projesi olan TF-2000 sınıfı hava savunma destroyerinde de kullanılacak. 6 Kasım 2021’de Siper hava savunma füzesinin deneme atışları ilk kez kamuoyunun bilgisine sunuldu.

HİSAR-U ÖZELLİKLERİ

Hisar-U (SİPER) Hava Savunma Sistemi, 8×8 taşıyıcı araç ile taşınmaktadır. RF (aktif radar homing) kafasına sahip olacak ve hedeflerini yüksek doğruluk oranı ile imha edecektir.

Hisar-U’nun radar geliştirme çalışmaları Aselsan tarafından yürütülüyor. Radar olarak iki alternatifi vardır.

120 km menzilli ve yüksek irtifalara çıkabilen hava savunma füzesi geliştirildi. Geliştirilen füze, Kızılötesi Görüntüleme (IIR) güdümünün yanı sıra RF (aktif radar) güdümüne sahip olacak. Çift darbeli motor teknolojisi kullanılacaktır. Bu füze gemilerde de kullanılabilir.

Böylece Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyni, VLS (Dikey Fırlatma Sistemi) ile dikey atış tüplerinden atış yapabilecek ve denizlerimizin korunmasında görev üstlenecek. Hisar-U Hava Savunma Sistemi, yüksek irtifalardan balistik füze ve uçak tehditlerini tespit edip imha edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu